REZERVA CAZARE LA TARIFE DE AGENTIE ! MUNTE-BALNEO-ORASE

Cauta unitati de cazare si ofertele 2024

Alege
Perioada

1

Mai multe filtre

Sighetu Marmatiei


2 - unitati de cazare

1 - unitate de 4 stele , 1 - unitate de 3 stele


Pensiunea Casa Iurca de Calinesti este amplasata in inima orasului Sighetu Marmatiei, la 5 minute de centrul istoric si la 500 metri distanta de gara locala.


Hotel Gradina Morii se afla in Sighetu Marmatiei.

Sighetu Marmatiei

Sighetu Marmatiei este un municipiu din judetul Maramures, foarte aproape de granita cu Ucraina.

Situat la o altitudine de 274 m, la confluenta raurilor Iza si Tisa, municipiul Sighet este centrul cultural si economic al Maramuresului istoric. Are o forma triunghiulara, se invecineaza la nord cu granita cu Ucraina, la nord-est cu comuna Bocicoiu Mare, la sud si vest cu comunele Rona de Jos si Vadu Izei, iar la vest cu comuna Sarasau. Spre sud-vest se invecineaza cu lantul vulcanic Gutai.

Numele orasului a suferit mici modificari de-a lungul istoriei de la Zygeth, Sihet, Sziget, Maramorosszighet, Sighet, Marmatia si in final Sighetu Marmatiei. Apare consemnat pentru prima oara in documentele din anul 1326, insa in zona s-au gasit vestigii arheologice ale altor asezari umane, mult anterioare atestarii documentare. 

Conform recensamantului din 1901, orasul avea 21 370 de locuitori, dintre care 82% erau maghiari, 9,4% romani, 5,9%germani si ucrainieni, 2,5% rutieni. Aceste statistici nu tin cont de populatie de evrei din Sighet, care era foarte numeroasa de Holocaust. Potrivit unor surse, Sighetul in 1940 avea cel mai mare procent de evrei dintre toate orasele din Romania. In urma recensamantului din 2002, populatia orasului numara 41246 locuitori, din care 79, 5% romani.

Dintre personalitatile marcate ce au trait si influentat viata orasului Sighetu Marmatiei amintim: Joel Teitelbaum (rabin hasidic), Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, Alexandru Ivasiuc(scriitor), Dolezalek Friedrich (chimist, cercetator, profesor), Kornellia Prielle (actrita), Mihai Borodi (sculptor) si Simion Corbu.

Monumente si cladiri:

  • Inchisoarea Sighet- in Sighet a functionat temuta inchisoare folosita de comunisti pentru exterminarea elitelor Romaniei.In prezent cladirea inchisorii este amenajata, incepand din 1944 ca muzeu. 
  • Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, este cel mai important obiectiv turistic al orasului. Fosta inchisoare, transformata intr-un memorial al durerii, a fost pusa in anul 1995 sub egida consiliului Europei.
  • Muzeul Satului Maramuresan, este un monument de arhitectura taraneasca, format din case si gospodarii grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric.
  • Muzeul Etnografic al Maramuresului, situat in centrul orasului in cladirea in care azi gazduieste cinematograful. In muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului in ocupatiile de baza ale oamenilor maramureseni. Deasemenea sunt expuse icoane pe sticla si lemn, piese din poertul popular, masti si costumatii, purtate in zilele de sarbatoare.
  • Muzeul Culturii Evreiesti, cu o expozitie dedicata sigheteanului laureat al Premiului Nobel pentru pace Elie Wiesel.
  • Casa Muzeu Dr.Ioan Mihalyi de Apsa

Evenimente:

Festivalul de datini si obiceiuri de Iarna "Marmatia", are loc la data de 27 decembrie, pe strazile orasului. Momentul culminant al evenimentului, este defilarea in costume populare, specifice zonei din care au venit a"dracilor"si a personajelor mascate, a calaretilor si carutelor impodobite de sarbatoare.

Zilele orasului 4-7 octombrie